Kuna toitumisega seotud põhitõdesid on terve internet täis ning teave on küllaltki erinev, siis väike kokkuvõte sellest, mida peaks jälgima ja meeles pidama. Kuna need kipuvad mul alatihti sassi minema, ununema ning kui jälle vaja läheb, pean uuesti oma uuringutega alustama (mis võtab kokkuvõttes päris palju aega) ja selleks, et teie otsimise aega säästa, teen ühe kasuliku ja informatiivse postituse.
Kindlasti on alles alustanutel väga keeruline kõike neid kaloreid, toitaineid ja vitamiine jälgida, kuid pika aja peale harjub sellega ära (tean juba omast kogemustest ;) ).
Mis on Kalor?
Kalor
on mõõtühik, mis väljendab nii organismi energiakulu kui ka
toitainete
energeetilist
väärtust. Üldiselt on 1 kalor soojushulk, mis kulub 1 g vee
temperatuuri tõstmiseks 1 °C võrra.
Kas kaloril ja kaloril on vahe?
Jah,
kaloril ja kaloril on vahe. Oluline on, kust see kalor pärit on,
millest see saadakse, et saaksid kätte kehale vajalikud
vitamiinid ja mineraalid (mida rämpstoidus on väga vähe).
Kas on vajalik kaloried lugeda?
On
väga palju eriarvamusi selle kohta, kas tuleks kaloreid lugeda või
mitte. Mina arvan, et siiski tuleks kuid tuleks jälgida ka
toitainete vajadust. Eks see ole igaühe enda otsustada milliseid
väärtushinnangud ning põhimõtted järgida.
Kaalualandamisel
räägitakse väga palju sellest, et peaksid kulutama rohkem kaloreid
kui tarbid. Jah, see on õige, kuid kui palju ma siis tarbima
peaksin?
Vajalikku
kalorite hulka näitab ainevahetuse põhikäive(BMR), mis on
eluliselt vajalik energiahulk,
et keha saaks piisavalt energiat põhifunktsioonide (hingamine,
vereringe, immuunsus, lihaste töö, keha temperatuuri hoidmine jne)
normaalseks toimimiseks puhkeasendis.
Põhilised
asjaolud, mis määravad, kui suur on ainevahetuse põhikäive
on keha mass, pikkus, vanus ja sugu. Arvuta oma ainevahetuse
põhikäive siin. See on kalorite arv, mille peaksid päevas kindlasti ära tarvitama
(isegi päev otsa ainult voodis lamades), et keha töötaks
korralikult.
Kalorite
vajadus sõltub ka aktiivsusest, selleks kasutada seda kalkulaatorit, mis arvestab ka teie igapäevast liikumise taset ning
saab ka valida, kas tahate kaalu kaotada, säilitada või tõsta. Pea
meeles: kaalu kaotamiseks ei ole soovitatav tarbida vähem, kui BMRi
arvutuste järgi, kuna sellega võivad kaasneda erinevad probleemid
ning kaalu kaotamine ei pruugi olla nii effektiivne.
Keha kasutab energiat 70% ainevahetusel, 20% füüsiline aktiivsusel ning 10%
seediminesel.
Mida
suurem on inimese kehaline aktiivsus, seda enam ta energiat
kulutab. Mida suurema vahemaa me oma lihaste jõul läbime, seda
suurem on energiakulu. Tähele tuleb panna ka seda,
et
mida suurema kehamassiga on tegemist, seda suurem on tema liikumisega
kaasnev energiakulu.
Kalorid
on küll tähtsad, kuid veel tähtsam on see, mida sa sööd ning kui
palju kasulikke toitaineid see sisaldab. Peamist energiat omavad
toitained on valgud, rasvad ja süsivesikud.
Mis on valgud ning milleks me neid vajame?
Valgud
ehk proteiinid on on peamine ehitusmaterjal nahale, luudele ja
kõigele vahepealsele. Ligikaudu 20% kehast moodustavad valgud.
Valgud
on vajalikud organismi kasvuks, aitavad kaasa antikehade tootmisele
ning seeläbi tugeva immuunsüsteemi loomisele.
Proteiinivaegus
võib põhjustada kasvuraskusi, lihasmassi vähenemist, puuduslikku
immuunsüsteemi, nõrgestab südant ning hingamiselundkonda.
Raske
on öelda, kui palju valku peaks tarbima, kuid füüsiliselt aktiivne
inimene peaks tarbima 1,4g-2g ning
keskmise elustiiliga 0,8g -1g ulatuses valke 1 kehagilogrammmi kohta.
(1g valku=4 kalorit)
Valgud
on lihastele nn. ehitusmaterjaliks, seega on organismi varustamine
piisava hulga valguga sportlastele äärmiselt oluline. Piisav
kogus valke organismis tagab treeningu efektiivsuse ning head
tulemused.
Valgurikkad
toiduained on tuunikala, kana, lõhe, muna, läätsed, oad,
linaseemned, mandlid, maapähklid, kohupiim ning kodujuust.
Mis on rasvad ning milleks me neid vajame?
Rasvad
ehk lipiidid on olulised ained rakuehituses.
Rasvade
põhiülesandeks on energia saamine ning säilitamine, kuid rasv
kaitseb ka põrutuste ja külma eest ning aitab lagundada
rasvlagunevaid vitamiine (A,
D, E, K).
(1g rasva=9 kalorit)
Sageli
kardetakse rasvu tarbida, sest arvatakse, et rasva süües tekib
kehasse rasva juurde.. See on vale arusaam. Rasvad on tervisliku
toitumise üheks oluliseks osaks, tuleb lihtsalt jälgida, et süüakse
tervislikke rasvu ning vajalikus koguses. Rasvapuudus
vähendab organismi vastupanuvõimet nakkushaiguste ja külma suhtes.
Rasva liigtarbimine võib põhjustada ülekaalu.
Keskmiselt
peaksid rasvad päevasest toidust moodustama 30%.
Head rasvade allikad on oliiviõli mandlid, pähklid, seemned, avokaado ning lõhe.
Mis on süsivesikud ning milleks me neid vajame?
Tuntuimad
süsivesikud on suhkrud, tärklised ja kiudained, millest moodustuv
glükoos on kehale suureks energiaallikaks. Kiudained seovad endaga
keha jaoks üleliigsed rasvained ning viivad need kehast välja,
vähendavad kolesteroolitaset ja tagavad normaalse seedimise.
(1g süsivesikuid=4 kalorit)
Süsivesikud
jagatakse kaheks:
- veresuhkrut äkitselt tõstvad
- veresuhkrut järk-järgult tõstvad(tervisele kasulikumad)
Head
süsivesikud on puuviljad, marjad, köögiviljad, pähklid, seemned,
täisteratooted, kaunviljad, kaerahelbed, pruun riis
Halvad
süsivesikud on valge jahu tooted, valge suhkrur(rafineeritud
suhkur, kristallsuhkur, sahharoos
), valge riis, kartul, limonaadid, koogid, küpsised ja alkohol.
Hilja
õhtul süsivesikute tarbimine tõstab veresuhkrut, mis takistab
uneajal erituva kasvuhormooni eritumist. Kasvuhormoon on aga väga
vajalik tervele organismile, see soodustab rasvade põletamist ja
lihaste kasvu, seega ei ole hilja õhtul süsivesikute tarbimine väga
kasulik.
Piisav
hulk süsivesikuid ja kiudaineid aitab säilitada langetatud kaalu
kauem. Keskmiselt peaks päevasest toidust süsivesikud täitma
50-60% osa.
Süsivesikute,
valkude ja rasvade liigtarbimine tekitab kalorite ülejäägi, mille
keha säilitab rasvkoena. Vitamiinidel ja mineraalidel on tähis roll
elutegevuses, nende pudumine halvendab inimese tervist.
Tasakaalustatud
toitumine aitab tagada kõikide vajalike toitainete, vitamiinide ja
mineraalide omandamise, mis aitab kaasa organisimi paremale
töötamisele.
Tavaline
soovitatav vahekord valkude, süsivesikute ja rasvade vahel on
- 60% süsivesikuid
- 20% valke
- 20% rasva
Kuid
see sõltub erinevatest vajadustest, spetsiaalselt sellest, kas tahad
kehakaalu säilitada, kaalus alla võtta või lihast kasvatada.
Soovitatav
jagunemine kerge trenniga:
- 50% süsivesikud
- 25% valgud
- 25% rasvad
Jagunemine
kaalu alandamiseks (ei pruugi kõigil ühtida):
- 45% süsivesikud
- 35% valgud
- 20% rasvad
Soovitatav
jagunemine rohke treenimise korral:
- 60% süsivesikud
- 20% valgud
- 20% rasvad
Hommikusöök:
Soovitatav
tarbida süsivesikuid ja valke, kuna need käivitavad ainevahetuse
ning viivad eneriat lihaste ja ajuni. Hommikul tuleks süüa vähem rasva, kuna
liigne rasva tarbimine hommikul võib tekitada väsimust
Lõunasöök:
Päeva
suurim ja oluliseim toidukord. Peaks tarbima süsivesikuid, rasvu
ning valke võrdselt, et täiskõhutunne kiiremini saabuks
soovitatakse söömist alustada valku sisaldavatest toitudest.
Õhtusöök:
Soovitatakse
süsivesikute tarbimist vältida. Eelistada liha-kala-kana
aedviljadega.
Vahepalad/snäkid:
Vahepala
võiks sisaldada kiudaineid ja valke, mis tagab verele, lihastele ja
asjule korrapärase toitainete edastamise.
Ära
unusta juua piisavalt vett ning pea meeles: oluline on süüa kvaliteetset toitu ning piisavalt liikuda!! :)
Maris
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar