esmaspäev, 12. jaanuar 2015

10 Tervislikumat valikut sinu toidulaual!





10 toiduainet, mis tuleks vahetada tervislikumate, kiudainete-,vitamiinide- ja mineraaliderikkamate toiduainete vastu.




Valge riis – pruun riis

 

Valge riis on töödeldud riis, sellest on eemaldatud tervislikud kiudained, valgud ja vitamiinid, see imendub kiirelt ja tõstab veresuhkru kiirelt (Halvad süsivesikud).
Pealegi: mida rohkem on valget riisi töödeldud, seda vähem on see toitev!!

Pruunilt riisilt eemaldatakse vaid kestad ja tera ise jääb terveks. Pruun riis on tervislikum, sest selles on vajalikud kliid, mis on täis tervislikke kiude. Pruuni riisi valmistamine võtab veidike kauem aega ja maitse võib algul võõras olla aga täiskõhutunne kestab pikka aega. 



Sai- rukkileib



Saia ja leiva kalorsus on enam-vähem sama, kuid saiast ei saa mitte midagi kasulikku - ravineeritud suhkur, rafineeritud nisujahu, taimerasv on täiesti tühjad kalorid, keha ei võida neist mitte midagi, pole mingeid vitamiine ega ka kiudaineid.

Peenleib eriti saiast erine kuna suures osas on ta ikka samast nisujahust tehtud, seega on kõige kasulikum süüa täisteraleiba, rukkileiba, (pakendi pealt tuleks kontrollida, et pole lisatud nisujahu) mis hoiavad kõhu kauem täis, soodustavad seedimist ning sisaldavad kiudaineid.



 Hapukoor – maitsestamata jogurt 



Maitsestamata jogurtit on kehal lihtsam seedida, kui hapukoort ning lisaks sisaldab see ka palju vähem rasva ning teeb seedimise korda.


Siirup – puuviljavesi



Siirup sisaldab väga palju keemiat(toiduvärvid, maitseained, magustajad) ning sinna on lisatud väga palju suhkurt, seevastu on puuviljavees looduslikud puuviljasuhkrud, vitamiinid ning vesi kustutab palju paremini janu ja on ka värskendavam.



Suhkur – banaan



Valge suhkur on keemiliselt töödeldud ning ei sisalda mingeid tervislikke aineid meie kehale, see tekitab sõltuvust ning põhjustab ka ülekaalulisust, kuid banaan on looduslik, see on magus ning annab vitamiine ja teisi vajalikke aineid meie kehale. Mida looduslähedasem ja vähem töödeldud seda tervislikum!



Peensool  - meresool



Meresool on "maitsvam", sest see sisaldab ka teisi soolasid peale naatriumkloriidi, soolakristallid on suuremad ning meresoola ei pea lisama nii palju kui peensoola. Mida vähem soola seda tervislikum! 



Suhkur – mesi, kaneel



Rafineeritud suhkur tekitab sõltuvust ning põhjustab ülekaalisust ning sellest tingitud terviseprobleeme.

Meemesilaste korjatud õie- ja lehenektar, millest valmib mesi, on inimorganismile lihtsasti omastatav ja mees on väga palju kasulikke aineid.

Kuid toidule hea maitse andmiseks ei pea kasutama magusainet, võib kasutada ka kaneeli, sellel on naturaalselt magus maitse. 



 Rapsiõli – oliiviõli 



Oliivõlis on kõigist õlidest suurim küllastamata rasvhapete sisaldus, lisaks väga palju antioküdante ja orgaanilisi happeid seega on see ka tervislikum. Oliiviõlis on rohkelt E-vitamiini, õli on täiesti kolesteroolivaba ja sobib iga toidu valmistamiseks.



 Tortillad – salatilehed



Tortillalehed sisaldavad nisujahu, mis ei ole just kõige tervislikum, asendades tortillalehe salatilehega hoiad kokku kalorites ja oled teinud jälle tervislikuma ja looduslikuma valiku. 



Nisujahu – rukkijahu, kaerahelbed



 Kuna nisujahu on töödeldud jahu, siis oleks hea vahetada välja see millegi looduslikuma vastu nt. rukkijahu või kaerahelveste vastu, mis sisaldavad rohkem kiudaineid, vitamiine ja kasulikke mineraalaineid kui nisujahu. Lisaks kiirendavad need ka seedimist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar